Välja rätt schampo

Välja rätt schampo

shampoo
finans innlag

Du kanske alltid har tvättat ditt hår i samma schampo men nu upptäckt att det inte alls ger dig den effekt som du tänkt? Det är inte alltid lätt att hitta rätt, då det idag finns grymt många olika schampon att välja på! Det kan även vara bra att fundera på om du ska gå över till ekologiskt shampoo för att slippa en massa onödiga gifter och allergiframkallande ämnen som annars är vanliga i traditionella schampon.

shampoo

Vilket schampo passar dig?

Det kan ta tid att hitta det perfekta schampot. Dessutom kan det även kräva tålamod från din sida. Oftast är det så att ditt hår behöver en sak, medan din hårbotten behöver något annat. Det du bör göra först, det är att ta reda på vad du har för hårtyp. Idag finns det ju en mängd olika hårtyper så som torrt hår, fett hår, frissigt hår, skadat hår, färgat hår, tunt hår och så vidare.

Olika schampon innehåller olika saker. Det beror helt på vad syftet med produkten. Återfuktande schampon brukar ofta innehålla arganolja. Schampon som är för att få håret att växa brukar innehålla biotin. Andra ämnen är polyfenoler som är färgbevarande och Provitamin B5 för återfuktning.

En hel del schampon har även sulfater i sig. Förvisso är detta ämne rengörande samt att det är vad som gör att schampot löddrar, men det verkar även uttorkande för hårbotten. Det kan vara smart att välja ett schampo utan detta ämne. Om du vill vara säker på att ditt schampo inte innehåller en massa onödiga ämnen, så kan det vara bra att gå över till ett ekologiskt schampo. Dock kan det ta tid för dig att se resultat. Det beror på att ditt hår och hårbotten är van vid de starka ämnen som finns i ditt vanliga schampo. Men ge inte upp, bara fortsätt så kommer resultatet av sig själv så småningom.

Hur ofta ska man tvätta håret och ska man byta sort?

De allra flesta rekommendationer idag kring hur ofta håret ska tvättas, är att det bör bara göras en till två gånger i veckan. Du ska alltså inte göra det varje dag. Dock är det bra att då du väl gör det, att du ser till att schamponera två gånger. Använd dig även av ett bra balsam efteråt. Då och då kan det även vara smart att boosta håret med en inpackning.

Om det är så att det schampo du har idag inte ger dig den effekt som du är ute efter, så kan det vara värt att fundera på att byta sort. Håret kan ju bete sig olika med, beroende på vad det är för årstid eller om du har hormonella förändringar.

Om du känner att du vill gå över till ekologiskt schampo så kolla noga på innehållsförteckningen. Det du ska undvika det är ämnen så som sodium lauryl sulphate, dimethicone, parabener och parrafin. Det är även bra att kolla så att produkterna har rätt märkning och rätt certifieringar, så att det är vad det säger att det är.

Lämna ett svar